Blog,  Interview,  Uitgelicht

Thuiszitten, hoe doe je dat?

Interview met Jacolien Snoek

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Jacolien Snoek-Hoekstra, 27 jaar oud en getrouwd met Harm. Samen hebben we een dochtertje van 1 jaar oud: Ester Anna.

Wat voor opleiding doe je?

Ik volg de verkorte opleiding tot agent niveau 4 t aan de Politieacademie in Apeldoorn. In de praktijkperiode kan je me vinden in Almere West-/Poort.

Hoe ben je ertoe gekomen om de opleiding tot politieagent te gaan doen?

Op 17-jarige leeftijd ging in aan het werk bij Hoekstra Assurantie. We hadden daar vaak contact met Herman Stam (voormalig jeugdagent) en toen zei ik altijd al: ‘Dat wil ik ook!’ Het contact met Herman is altijd gebleven en de wil om bij de politie te gaan ook. Op een beetje aandringen van hem heb ik toen gesolliciteerd en ben ik na vier pittige selectierondes toegelaten tot de opleiding.

Jacolien Snoek

Hoe ziet de opleiding eruit?

Totaal duurt de opleiding twee jaar en vier maanden. We werken met tertielen. Elk tertiel is vier maanden. Dus dat moet je zien als vier maanden school, vier maanden stage en dan weer terug naar school. Momenteel zit ik aan het eind van het tweede tertiel en ga weer bijna (half mei) naar de eenheid in Almere.

Is de studie goed met je gezinnetje combineren?

Het is af en toe wel pittig. De schooldagen zijn vaak van 8.00-17.00 uur dus dat betekent dat ik om 6.30 uur in de auto moet zitten en niet voor 18.15 uur thuis ben. Ik vind het jammer dat ik de kleine dan maar een halfuurtje zie, bijvoorbeeld net voordat ze naar bed gaat. Maar tot op heden lukt het prima en vallen er ook vaak lessen uit. En gelukkig heb ik de steun van m’n man, dat scheelt een hoop!

Zit je momenteel thuis of moet je toch ergens naartoe?

Ik zit sinds de maatregelen thuis. En afgelopen donderdag hebben we te horen gekregen dat de academie waarschijnlijk ook tot 1 juni dicht zit. 

Als je thuis studeert, hoe doe je dat?

De lessen worden zoveel mogelijk online gegeven via Microsoft Teams. Zo kunnen we toch de lesstof verder volgen en staan we continue in contact met de docenten.

Wat vind je van deze manier van studeren? Wat zijn de voor- en nadelen?

Op zich werkt het prima, maar toch heb ik het gevoel dat ik minder van de lessen meekrijg dan wanneer ik de lessen op school zou volgen. Het voordeel van thuis zijn is dat ik ook gewoon lekker ‘om de kost’ kan. Een aantal nadelen zijn dat ik geen casussen met klasgenoten kan spelen en dat de schietlessen op de academie ook niet doorgaan. Ik denk dat we daardoor wel een achterstand opbouwen.

Hoe kijk of luister je op zondag naar de kerkdiensten?

’s Morgens en ’s middags volgen we als gezin de diensten op YouTube live op de tv in de woonkamer.

Wat vind je hiervan? En waarom?

Tja, vanzelfsprekend zit ik liever in de kerk. Het voelt een beetje onwennig om eerlijk te zijn. Maar ik begrijp de noodzaak van de genomen maatregelen wel. Het is mooi dat we de middelen hebben om de diensten live te volgen. GemeenteZijnGemeente betekent voor ons ook omzien naar elkaars gezondheid. Als we op deze manier daaraan op dit moment kunnen voldoen… Ik moest alleen wel even slikken toen ik hoorde dat we waarschijnlijk tot 1 juni niet naar de kerk kunnen. 

Wil je de lezers nog iets meegeven?

Denk aan je gezondheid en blijf lekker thuis als het niet noodzakelijk is om naar buiten te gaan. Op de facebookgroep gemeenteZIJNgemeente zag ik deze tekst voorbijkomen: ‘You are surrounded by the arms of the Father’. God houdt ons vast! Ik draai vaak het nummer ‘When You Believe’ van de film ‘The Prince of Egypt’. Toepasselijk voor deze tijd en daar sluit ik mee af: ‘There can be miracles, when you believe’.

Interview met Jiska Taal

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Jiska Taal en ik ben 15 jaar oud. Mijn ouders zijn Gerrit en Annelien Taal.

Wat voor opleiding doe je? 

Ik zit in het vierde jaar van de havo op het Emelwerda College.

Zit je momenteel thuis of moet je toch ergens naartoe?

Ik zit gewoon thuis, maar op zaterdag werk ik bij de Bakker.

Jiska Taal

Als je thuis school hebt hoe doe je dat? Als je ergens naartoe moet welke maatregelen neem je dan? 

Ik heb school via Teams, een programma waarmee je kunt bellen met je hele klas en met de docent. Ik heb veel minder lessen dan normaal gesproken, vaak maar 2-3 lessen per dag! Als ik het huis uit ga, zorg ik dat er genoeg afstand is tussen mij en andere mensen. Daarnaast was ik vaak mijn handen.

Wat vind je van deze manier van werken? Wat zijn de voor- en nadelen?

Ik vind deze manier van werken wel prima! Er is wel veel minder interactie met de docent, waardoor de docent minder snel kan inspringen op een vraag.

Hoe kijk of luister je op zondag naar de kerkdienst? 

Wij kijken op zondag met het hele gezin de livestream van de kerk.

Wat vind je hiervan? En waarom?

Ik besef nu pas hoe bijzonder het is dat wij elke zondag in vrijheid naar de kerk kunnen gaan!

Heb je nog tips voor de lezers om de komende weken door te komen?

Benut je tijd goed! Werk bijvoorbeeld aan je relatie met God door middel van stille tijd. Zelf vind ik Bible journaling heel leuk. Je bent dan creatief bezig met de Bijbel.

Wil je de lezers nog iets meegeven?

Bekijk de situatie ook eens van de andere kant! Je wordt in je drukke leven stilgezet.

Wil je op de hoogte blijven?

Regelmatig plaatsen we inspirerende blogs en interviews. Wil jij 1X per maand een mail ontvangen met de nieuwste updates? Laat dan hier je gegevens achter.